lördag 14 januari 2012

Köttfärspaj med vitlökssting

Här kommer första helgutmaningen! Det var Fredric som tidigare i veckan fick dra ett recept. Den här pajen är ett bra GI val....


Pajdeg:
85 gram kallt smör
65 gram (ca 1 dl) vetemjöl dinkel (hade vanligt vetemjöl och det blev bra!)
75 gram grahamsmjöl (ca 1 och 1/4 dl)
1 nypa salt
1 äggula
1-2 msk kallt vatten

Kör allt i matberedaren, kavla ut och klä en smord form. Ställ in i frysen i ca 15min, grädda direkt från frysen 225 grader i ca 4 min.

Fyllning:
400 gram nötfärs
olja till stekning
4-5 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
salt och peppar
1 dl rostade valnötter
rivet skal av en halv citron
2 msk svensk senap
2 dl riven ost
2 dl creme fraiche
ca 10 coctailtomater

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn färsen på hög värme tills den fått fin färg. Pressa ner vitlöken och tillsätt tomatpuré, vatten och kalvfond. Låt koka tills nästan all vätska kokat bort. Salta och peppra.
3. Grovhacka och rosta valnötterna, blanda ner i färsen tillsammans med citronskalet.
4. Bre ut senapen i det förgräddade pajskalet. Fördela färsen ovanpå. Strö den rivna osten över och bre sedan ut creme fraichen. Halvera tomaterna och fördela överst. Grädda i ugnen i ca 30 min tills creme fraichen börjar få lite färg.

Kommentarer
Fredric: Fantastisk god, festpaj! Citronskalet kanske kan uteslutas...
Maria: God paj! Men nästa gång tar jag inget citronskal. Gott med senap och creme fraiche! Rekommenderas, men tycker man inte om citronskal i mat kan den lätt uteslutas.... Passar nog bra på ett buffébord.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar